Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Άνθρωπος και Γαία



 

Στο σύνδεσμο που παραθέτω θα βρείτε  σε ηλεκτρονική μορφή (στην προ έκδοσης  αρχική μορφή του 2007) το  τρίτο βιβλίο μου: 




Μία προσφορά για όλους τους διαδικτυακούς μου φίλους.  




 Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:



Την ύπαρξή σου έλαβες ως μέρος ενός συνόλου. Θα εξαφανισθείς αργότερα μέσα σ’ εκείνο που σε γέννησε. Ή μάλλον θα μεταβληθείς και θ’ αναληφθείς στον λόγο που σε δημιούργησε.
Μάρκος Αυρήλιος

Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι η έρευνα της σχέσης ανθρώπου και φύσης, σε μία χρονική στιγμή που η πλανητική ισορροπία εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.

Για να αναδειχθεί η σχέση ανθρώπου και φύσης, εξετάζονται ερωτήματα που απασχολούσαν   τον άνθρωπο από την αρχαιότητα, όπως η κοσμογέννεση, και η καταγωγή ανθρώπου, καταγράφοντας τις απόψεις  που δόθηκαν αρχίζοντας από την αρχαία μυθιστορία,  την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, έως τις απόψεις της  σύγχρονης επιστήμης, η  οποία δια μέσω της«συστημικής» θεωρίας και  της κβαντική φυσικής, έρχεται να συναντήσει  αρχαίες πεποιθήσεις, όπου ο κόσμος αποτελεί έναν  αδιάσπαστο ιστό, του οποίου οι  διασυνδέσεις είναι δυναμικές και μη στατικές. Σε μία τέτοια οπτική το  κάθε μέρος του Σύμπαντος επιβεβαιώνει την δομή και την πορεία στην εξέλιξη του «Όλου», δηλαδή, το «Όλον» εμπεριέχεται στο επιμέρους,  θυμίζοντας το Ερμητικό ρητό:   «όπως πάνω, έτσι και κάτω».

Παρατίθονται τα αποτελέσματα της οικολογικής καταστροφής του περιβάλλοντος, τα ηθικά και βιολογικά ζητήματα που προκύπτουν από  την   χρήση της τεχνολογίας  που αντιτίθενται στις φυσικές διαδικασίες, αλλά και την  σχεδίαση επίτευξης υπερανθρώπινων  καταστάσεων, με την   «ένωση» ανθρώπου και μηχανής, με σκοπό την δημιουργία  Υβριδικών Ανθρώπων ή Cyborgs, και την πνευματική και οντολογική υπόσταση των μηχανών.


 Η  επιστήμη μας απάλλαξε από τα σκοτάδια της αμάθειας και της δεισιδαιμονίας,  η  χρήση όμως της τεχνολογίας απειλή τον ίδιο τον επινοητή της, την ανθρωπότητα.  Είναι σίγουρα ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε  τους νόμους που διέπουν το σύμπαν, αλλά είναι σίγουρα εξίσου σημαντικό να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε την βαθύτερη ύπαρξη μας, και τους νόμους που κυβερνούν τα πάθη, τα αισθήματα, την θέληση της ανθρωπότητας.

Ακολουθώντας μία αντίθετη πρακτική,  μπορεί η  νέα τεχνολογία να  μας οδηγεί πιο κοντά στ' αστέρια, αλλά όπως έχει διαπιστωθεί μας οδηγεί ταυτόχρονα  και πιο μακριά απ' τον εαυτό μας.

Ετσι στο κατώφλι της 3ης χιλιετίας , βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας του ανθρώπου, και το ερώτημα που ευλόγως προκύπτει για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, είναι εάν έχουμε ανοίξει εκ νέου το κουτί της Πανδώρας;
Η ανάγκη των σύγχρονων κοινωνιών, όπως αναδυκνείεται στην μελέτη, ίσως θα πρέπει  να είναι η αναγνώριση αξιών,  που θα  προϋποθέτει τον σεβασμό για όλες τις μορφές της ζωής, και το δικαίωμα για μια ζωή αξιοπρεπή, με τοποθέτηση του κοινού καλού πάνω και πέρα από το ατομικό συμφέρον.

Σε διαφορετική περίπτωση στο ερώτημα που έθεσε ο Βολτέρος: « Θα  αφήσουμε αυτόν τον κόσμο ακριβώς έτσι όπως τον βρήκαμε: ανόητο, άδικο και κακό; », ίσως θα πρέπει να πρέπει να προσθέσουμε, θα αφήσουμε άραγε  αυτόν τον κόσμο βιώσιμο για τις επόμενες γενιές;..

Δεν υπάρχουν σχόλια: