Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Οι τρείς θεμελιώδεις αρετές του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού, και Επανελλήνιση






Ο Επανελληνισμός προϋποθέτει  γνώση, αξίες,   ιδανικά,  παιδεία και όραμα,  και όχι φολκλορικές φανφάρες και κουστωδίες.

Στον Αρχαίο-Ελληνικό κόσμο τρεις ήταν οι θεμελιώδεις αρετές οι οποίες κυριάρχησαν και  δημιούργησαν τις προϋποθέσεις  ώστε αυτός να μεγαλουργήσει.    
  1. Η Ισχύς  (η οποία συμβολιζόταν  από τον Θεό Δία),
  2. Το Κάλλος (το οποίο συμβολιζόταν  από τον Θεό Απόλλωνα).
  3. Η Σοφία ( η οποία συμβολιζόταν από την Θεά Αθηνά).

 

Οι τρείς αυτές θεμελιώδεις αρετές,   αντιστοιχούσαν επίσης σε έναν αρχιτεκτονικό ρυθμό και στο πνεύμα που αντιπροσώπευε καθεμία εκ των τριών μεγάλων Ελληνικών πόλεων: 
  1. Ιωνικός –Αθήνα (Φιλο -Σοφία)
  2. Δωρικός –Σπάρτη (ανδρεία- ισχύς)
  3. Κορινθιακός –Κόρινθος (Κάλλος). 
 

Η Σύνθεση των τριών αρετών έκανε τους Έλληνες να μεγαλουργήσουν. Όταν  οι Έλληνες αγωνιστούν συνειδητά για να τα κατακτήσουν,  θα γίνει εφικτή η επαν -Ελλήνιση.

Αντιθέτως σήμερα,  όπως χαρακτηριστικά είπε ο  Ιάκωβος  Καμπανέλης: «Ο Έλληνας δεν έχει εφοδιαστεί ή δεν έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα να μαθαίνει. Και όχι προς Θεού για να το παρακάνει, αλλά για να αποκτά όσες γνώσεις χρειάζονται για μια πληρέστερη αυτογνωσία και αυτοπροστασία. Προσωπικά πιστεύω πως αν οι Έλληνες ήξεραν καλά τον τόπο τους. την ιστορία τους, τον πολιτισμό και τον χαρακτήρα τους, θα ήταν πολύ λιγότερο εκτεθειμένοι στις κάθε λογής ξενηλασίες». Το κλειδί θα συμπλήρωνα εγώ είναι η παιδεία, που δημιουργεί τις συνθήκες για ορθή σκέψη και ορθή πράξη. 

Χωρίς την σωστή παιδεία, τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Η μάχη αυτή ίσως πρέπει να δοθεί γύρω τα επόμενα τρία συστατικά στοιχεία, στην υπό μνημονίων ζωή μας . Το «μεγάλο», το «ωραίο» και το «συγκλονιστικό».

• Το μεγάλο είναι να πολεμάμε για μια καλύτερη ζωή, σεβόμενοι την ιστορία μας , τον εαυτό μας, τις πραγματικές ανάγκες μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό οφείλουμε να κάνουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ. 

• Το "ωραίο" είναι καθετί που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, η τέχνη, το περιβάλλον ας αναζητήσουμε τον πολιτισμό και το χαμένο Ελληνικό κάλλος, ας μετατρέψουμε το γκρι σε πράσινο, είναι καιρός να αναδείξουμε και πάλι το μεράκι και την αγάπη για ζωή του Ζορμπά του Καζαντζάκη...

• Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Ας ξανά αγαπήσουμε τον εαυτό μας, την ιστορία μας, την κοινωνία, την πατρίδα. 

Ας ξανά ανακαλύψουμε τα σημαντικά και ουσιώδη στην ζωή μας. Ας
αποξενώσουμε όλους αυτούς που αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς ή με την ανοχή μας, ας αδράξουμε την τύχη στα χέρια μας. Είναι δική μας η ευθύνη να στείλουμε τους ανεύθυνους εκεί που πρέπει... 



Σε κάθε περίπτωση, Δημοκρατία χωρίς πνευματική καλλιέργεια δεν νοείται ούτε ως έννοια ούτε ως πραγματικότητα. Για να συλλάβει κανείς  την έννοια της δημοκρατίας στην ουσία της, αλλά και για να την  πραγματώσει ως άτομο και ως σχέση με τον εαυτό του και ως σχέση με τους άλλους, απαιτείται να έχει υψηλό βαθμό πνευματικής  καλλιέργειας που προϋποθέτει φυσικά την σωστή παιδεία.

Η πνευματική καλλιέργεια δεν είναι μόνο προϋπόθεση της δημοκρατίας, αλλά μόνιμος και σταθερός σκοπός. Μέσα στην δημοκρατία ο άνθρωπος αξιολογείται κυρίως ως πνευματικό ον και ως ηθική προσωπικότητα. Τα μέτρα των αξιών της δημοκρατίας είναι το πνεύμα και η αρετή. Δίχως αυτά δεν υπάρχουν δημοκρατία. 

Ο κίνδυνος για την δημοκρατία είναι πάντοτε η τυχόν μείωση μέσα της του βαθμό της πνευματικής καλλιέργειας. Πρώτο μέλημα της δημοκρατίας λοιπόν δεν πρέπει να είναι απλώς η ευημερία, αλλά η παιδεία των πολιτών. Με την παιδεία η δημοκρατία θέλει να αναδείξει τον άνθρωπο, τις αρετές και τις δεξιότητες του. Όταν η δημοκρατία περνά κρίση, ή όταν η πνευματική καλλιέργεια κινδύνευε τότε η κατάσταση, της κοινωνίας παρουσιάζεται συγκεχυμένη. Οι άνθρωποι χάνουν τα σταθερά κριτήρια των αξιών. 



Όπως αναφέρει ο Αντόνιο Γκράμσι: «Αν καταφέρεις να κυριεύσεις το πνεύμα των ανθρώπων, τότε η θέληση και οι πράξεις τους θα ακολουθήσουν». 

Ο μορφωμένος πολίτης, είναι ο καλύτερος θεματοφύλακας και προστάτης του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού αυτός είναι σε θέση αφού σκεφθεί να κρίνει να αποφασίζει εκλέγοντας τους άριστους που θα προάγουν και θα εξασφαλίσουν την ευημερία της πολιτείας....




2 σχόλια:

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

Ο φίλος και αναγνώστης Ο/Η NITYANANDA ATMAN σχολίασε το άρθρο το οποίο όμως δεν φαινόταν ολόκληρο, το δημοσιεύω ολόκληρο όπως το έλαβα σε μύνημα του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου.

'Αυτά που λες προφανώς εκφράζουν εσένα, αλλα οχι την πλειοψηφία των κατοικούντων εν Ελλάδι.
Δεν νομιζω πως κατοικουν πλεον έλληνες στην μικρή αυτή χερσόνησο του πλανήτη. Ουτε οτι μπορεί να αναβιώσει αυτο που έχει πεθάνει οριστικά.
Καταλαβαινω τον καημό σου ο οποίος ομολογω πώς και εμένα με ταλάνιζε πολύ καιρό αλλα σου προτείνω πρωτιστως να ασχοληθείς με την δική σου εκπαίδευση και μεταμόρφωση. Τα υπολοιπα.θα αλλάξουν στο καιρό τους και η δική σου αλλαγή θα ειναι ενα λιθαράκι σε αυτό.
Επιπλέον δεν έχω δει κανένα που να έχει μελετήσει την ελληνική γραμματεία να έχει αλλάξει δραστικά το επίπεδο συνειδητότητας του.
Οι θεωρίες μικρήν συνεισφορά εχουν στην ανέλιξη της συνείδησης. Μονο η άσκηση μπορεί να επιφέρει αλλαγές αλλα και αυτή κάτω απο προϋποθέσεις μπορεί να ειναι πολύ αποτελεσματικη.
Ακόμα δεν εχουμε δει τα χειρότερα τα οποία πολύ συντομα θα εξελιχθούν σαν χιονοστιβάδα
Μόνη προστασία η εσωτερική εργασία και η αλλαγή συνειδητότητας. Ολα ο σαν συμβαίνουν δεν μπορεί καμμία δυναμη να τα σταματήσει μέχρι να ερθει το οριστικό τέλος που παρα τον πόνο μεγάλη ανακούφιση θα φέρει.
Βεβαίως καταλαβαίνω οτι μπορεί να εχεις τις ενστάσεις σου και επίσης άλλο μάτι να βλέπεις τα πράγματα. Προσωπικά μετα από 35 μελέτης της ανθρώπινης ψυχολογίας αλλα κυριως μέσα απο την αυτερευνα και τον ψυχολογικό θάνατο δεν έχω καμμία αμφιβολία οτι αυτή η ανθρωπότητα δεν έχει μελλον, εκτός μιας μικρής μειοψηφίας που εργάζεται να αφυπνιστει.
Και απο όσο γνωρίζω υπαρχουν ποια σε όλο τον κόσμο όλο και περισσότερες ομάδες που ψάχνουν και εργάζονται στην αφύπνιση της συνείδησης.
Τελειωνω λέγοντας οτι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει απο το ίδιο επίπεδο συνείδησης που δημιούργησε τα προβλήματα.'

ΠΛΩΤΙΝΟΣ είπε...

φίλε NITYANANDA ATMAN, σε ευχαριστώ για ακόμη μία φορά για τα σχόλια σου. Όπως και τις προηγούμενες φορές σε κάποια από αυτά που γράφεις, συμφωνώ μαζί σου σε κάποια έχω άλλη άποψη ή οπτική αν προτιμάς. Ισως όμως θα ήταν καλύτερα να τα συζητήσουμε από κοντά αυτά τα θέματα.