Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

O πιο δύσκολος αγώνας....




Για να αλλάξει  μία κοινωνία, πρέπει πρώτα να αλλάξουν οι  άνθρωποι «εκ των έσω»…

Αυτός  είναι όμως ίσως ο πιο δύσκολος αγώνας σε αυτή τη ζωή, να αναμετρηθείς δηλαδή  με το  «τέρας» που λέγεται εαυτός..Ίσως για αυτό μας φταίνε διαρκώς οι «άλλοι»..

Όλοι θέλουν να αλλάξει  η κοινωνία, και όχι οι ίδιοι,  ώστε να «χωρέσουν» τα «θέλω» τους σε αυτήν.. Μην παραπονιέσαι λοιπόν για τον κόσμο. Μόνο τον εαυτό σου χρειάζεται να αλλάξεις για να βρεις τη γαλήνη. Είναι ευκολότερο να φορέσεις παπούτσια για να προστατέψεις τα πόδια σου από το να ντύσεις ολόκληρη τη γη με χαλιά.

Ο  Νίτσε  έλεγε πώς η μοναξιά είναι για το πνεύμα, ότι είναι η δίαιτα για το σώμα. Και αυτό διότι  μόνο όταν μείνουμε μόνοι με το «Εγώ», μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα μας.

 Ίσως για αυτό τον λόγο, οι πιο πολλοί προσπαθούν να απασχολούνται συνεχώς με κάτι, ώστε να μην τα βάλουν ποτέ με το εσωτερικό «τέρας»... Όπως χαρακτηριστικά  λέει ο Παπανούτσος:

«Οι άνθρωποι της εποχής μας φεύγουν, διαρκώς φεύγουν. Φεύγουν από ποιόν; Θα αποτολμήσω μια απάντηση. Από τον εαυτό τους. Όταν αυτός κάποτε τους προλαβαίνει, το βάζουν στα πόδια. Τρέχουν, για να μην τον συναντήσουν και αναγκαστούν να λογαριαστούν μαζί του, πράγμα φοβερά δυσάρεστο. Απόδειξη το γεγονός ότι αποστρέφονται την περισυλλογή, τον αργό ρυθμό ζωής, το διάλογο με αυτόν το σύντροφο που τους καταδιώκει»...

Το να ξέρεις τον εαυτό σου επιφέρει την « φώτιση», την «αυτογνωσία»..Ένα βήμα πιο κοντά στην «αυτοπραγμάτωση»!


Πολυτέλειες θα μου πείτε. Χαλεποί καιροί για πρίγκιπες....




1 σχόλιο:

Atmaram είπε...

Ακριβως ετσι εχουν τα πραγματα.

Και ακομη περισσοτερο το παραφυση θεωρειται φυσιολογικο και το παραλογο λογικο.

Χαλεποι καιροι και τα χειροτερα ακομη δεν ηρθαν.