Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ο "πόλεμος των άστρων", μία αρχετυπική μυσταγωγική ιστορία


Αφορμής δοθείσης  της νέας ταινίας της σειράς του "Πόλεμου των άστρων". Ο Πόλεμος των Άστρων  ήταν και είναι, μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κινηματογράφου. Σύμφωνα με το περιοδικό  Empire μετά από σχετική ψηφοφορία που διενέργησε για τους σινεφίλ αναγνώστες του. 

Σε αυτή την λίστα, την  πρώτη θέση στη λίστα κατέκτησε ο Πόλεμος των Άστρων με το εμβληματικό «Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται» μια ταινία που έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη της τριλογίας, κυρίως λόγω της αποκάλυψης ότι ο Luke Skywalker,  ήταν γιος του Darth Vader, δηλαδή του Anakin Skywalker. Ο Τζορτζ Λούκας είχε την χαρά όμως να δει και δεύτερη ταινία του,  να κατακτά θέση στην δεκάδα με την πρώτη ταινία της πρώτης τριλογίας του Πολέμου των Άστρων «Μια Νέα Ελπίδα». Η αρχική τριλογία, είχε είχε σημαδέψει την παιδική και  εφηβική μου ηλικία. Στην πραγματικότητα από τότε άρχισα να γράφω τις πρώτες δικές μου ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. 

Η  πρώτη τριλογία αποτελεί μία κλασσική  απόδειξη πως  η μυθολογία δια μέσω των αρχετυπικών μοτίβων που χρησιμοποιεί, αποτελεί πηγή διαχρονικής έμπνευσης στην τέχνη, και όχι μόνο. Ο George Lukas χρησιμοποιεί στις ταινίες του πολέμου των άστρων (ειδικά στην αρχική παλαιότερη πρώτη τριλογία), έντεχνα τα διαχρονικά,  και κλασσικά αρχέτυπα της μυθαγωγίας όπως τα μελετούμε χρόνια τώρα στην μυσταγωγία -μυθαγωγία, επηρεασμένος όπως ο ίδιος παραδέχεται, από τον μέντορα του, τον Αμερικανό συγγραφέα και καθηγητή, Joseph Campbell.

Ο Joseph Campbell στη μελέτη του γύρω από το "μύθο του ήρωα" (1949), υποστήριζε, ότι στους μύθους το ταξίδι του ήρωα ακολουθεί ένα σταθερό μοντέλο, τον "μονόμυθο" όπως το αποκαλεί, ένα μοντέλο που ακολουθούν όλοι πολιτισμοί βάσει του οποίου, χτίζουν τα διάφορα έπη και τους ηρωικούς τους μύθους. Στο βιβλίο αυτό, επίσης, σκιαγράφησε τις βασικές συνθήκες, τα στάδια, και τις εκβάσεις του αρχέτυπου ταξιδιού του ήρωα γνωστές σε εκατομμύρια ανθρώπους. Δείτε  το σχετικό βίντεο:


Η αρχική τριλογία αποτελεί  είναι ένα έπος όπου λαμβάνουν χώρα τα τρία βασικά στάδια «μυήσεως» (*).  Αποχώρηση (από την εστία), μύηση, και επιστροφή. Ο ήρωας της ταινίας Luke skywalker (αυτός που περπατά σ τους ουρανούς..) πεθαίνει και αναγεννάται  συμβολικά στον παγωμένο πλανήτη HOTH, στην συνέχεια τριγυρνάει χαμένος στον σκοτεινό πλανήτη Dagobah, αναζητώντας τον δάσκαλο, για να «μυηθεί», στους δρόμους της  δύναμης (ολίγον ΖΕΝ ) από τον Jedi master YODA.

Ο Luke αποδεικνύεται  άξιος της μυήσεως και χρησιμοποιεί ορθά την  «δύναμη». Το αποκορύφωμα έρχεται,  όταν έρχεται σε σύγκρουση με τον Σκοτεινό Άρχοντα των Darth Veder, ο οποίος  αν υπήρξε και αυτός μυημένος από στην  ίδια «δύναμη», υπέπεσε στην πλάνη και πέρασε στην αντίθετη όχθη του κακού. Στην αποκορύφωση της δοκιμασίας, σε μία επική μάχη ζωής και θανάτου, Darth Veder του αποκαλύπτει πως είναι ο πατέρας του,και  προσπαθεί να τον δελεάσει να χρησιμοποιήσει την σκοτεινή δύναμη ώστε να αποκτήσει ότι επιθυμεί. Ο Luke ως "άλλος" Ηρακλής,  επιλέγει την δύσκολη ατραπό, δεν ξελογιάζεται από τις σειρήνες και τελικά κατορθώνει να σκοτώσει τον εκπρόσωπο του κακού. 

Μετουσιώνοντας κατ’  αυτόν τον τόπο  εντός του,  όλη την γνώση και την δύναμη τόσο του καλού όσο και του κακού. Δυαδικότητα. Η ισορροπία  της γνώση της. Είναι η στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους φόβους του, ξεπερνάει τους φύλακες του έτερου κόσμου, αναγνωρίζει τις σκοτεινές όψεις του εαυτού του και τα κομμάτια εκείνα του εγώ που μας δεσμεύουν  στο παρελθόν.

*Πρώτο είναι το στάδιο του «αποχωρισμού», κατά το οποίο το άτομο αποστασιοποιείται από το σύνολο όπου ανήκε ή την ταυτότητα που είχε ως τότε. Έπειτα το άτομο υπεισέρχεται σε μια διαδικασία «μετάβασης» από το προηγούμενο στάδιο της ζωής του στο νέο. Εν τέλει το άτομο βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της «ενσωμάτωσης» ή «ένταξης», κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται μέλος του νέου τρόπου ζωής του. Έτσι, το άτομο μεταβαίνει από κάτι παλαιό, σε κάτι ενδιάμεσο και τέλος σε κάτι νέο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: