Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Περσέας και Ανδρομέδα (ψήγματα αποσυμβολισμού)


Η Ανδρομέδα (η ενσαρκωμένη ψυχή) είναι δεμένη στο Βράχο (η κάθοδος στην ύλη) , ενώ ο Δράκος , (οι φοβίες, τα πάθη, το ασυνείδητο,  οι ηδονές του φυσικού κόσμου) ετοιμάζεται να την καταβροχθίσει.

Η σκηνή της Ανδρομέδας   δεμένης στο Βράχο  ως θυσία στο δράκο, θυμίζει τον τιτάνα Προμηθέα που ομοίως τιμωρήθηκε από τον Δία δεμένος σε Βράχο με ένα όρνιο να του τρώει το συκώτι, σύμβολο ανάλογο του δράκου!

O Περσέας ο θνητός συνειδητοποιημένος ήρωας, χρειάζεται την αρωγή των Θεών,  την ανάδειξη της Θεϊκής του φύσης, δηλαδή, ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις μυητικές αποστολές του. Εκτός από τον Πήγασο, η Αθηνά του έδωσε μία ασπίδα ( ασπίδα τη νόησης) ο Ερμής του ένα ατσαλένιο δρεπάνι (ώστε να αποκομίσει τους καρπούς των προσπαθειών του) , και ο Άδης έναν σκούφο τον οποίο όποιος φορούσε γινόταν αόρατος (η γνώση του αόρατου πνευματικού κόσμου).

Ο Περσέας σώζει την Ανδρομέδα, (η μη συνειδητοποιημένη ψυχή, αποκτάει συνείδηση της ηρωικής και Θεϊκής της φύσης). Από την ένωση  του Περσέα  με την Ανδρομέδα, ο Περσέας γεννήθηκαν πολλοί και σημαντικοί ήρωες. Στο τέλος της επίγειας ζωής τους, οι δύο σύζυγοι τιμήθηκαν ως ημίθεοι και έγιναν αστερισμοί, στέλνοντας το  συμβολικό αρχετυπικό  τους μήνυμα στη μνήμη των ανθρώπων…



Δεν υπάρχουν σχόλια: