Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Η αρχετυπική δύναμη του πολέμου των άστρων...


«Λατρεύω την Ιστορία, κι ενώ η ψυχολογική βάση του Star Wars είναι μυθολογική, οι πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις είναι ιστορικές»
George Lukas (δημιουργός του star wars)


Εχθές είδα  την νέα ταινία του πολέμου των άστρων προετοιμασμένος για μία ακόμα απογοήτευση, ως «παλιός», ο οποίος όχι μόνο μεγάλωσε με την πρώτη τριλογία να τον έχει στιγματίσει, αλλά και εμπνεύσει ανεπανόρθωτα. Στην πραγματικότητα από τότε που είδα τον πόλεμο των άστρων, ξεκίνησα από μικρή ηλικία, να γράφω τις δικές μου ιστορίες κόμικς, οι οποίες ήταν πάντα επιστημονικής φαντασίας , στα πρότυπα του πολέμου των άστρων. Δεν θα μπορούσα συνεπώς να μην δω, και αυτή την ταινία. Και πολύ καλά έκανα, διότι ήταν μακράν η καλύτερη, μετά την ρηξικέλευθη πρώτη τριλογία.

Η ταινία βρίθει συμβολισμών, εμβαθύνει στους χαρακτήρες αλλά και στην φιλοσοφία των Τζεντάι, τις αρχετυπικές φόρμες δηλαδή του δασκάλου του δημιουργού του πολέμου των άστρων George Lukas, Joseph Campell (*). Για αυτό τον λόγο επιστρατεύονται όλοι σχεδόν οι βασικοί παλαιοί χαρακτήρες, όπως ο δάσκαλος Yoda. Ο σκηνοθέτης Rian Johnson αναφέρει χαρακτηριστικά : «Η δεύτερη ταινία είναι όπου θα αρχίσουμε να κάνουμε ζουμ πάνω στους χαρακτήρες και να φτάσουμε στην καρδιά τους, να τους προκαλέσουμε και να τους πιέσουμε βαθύτερα.»

Ο θάνατος του παλιού, και η διαδοχή του από το νέο, είναι από τα κεντρικά θέματα της νέας ταινίας του πολέμου των άστρων. Ο σκηνοθέτης  της νέας ταινίας Rian Johnson,  γνωρίζει πως για να μπορέσει το Star Wars να καθηλώσει την νέα γενιά θεατών στους οποίους δεν υπάρχει η νοσταλγία των παλαιών χαρακτήρων, χρειάζεται αργά ή γρήγορα να αποσύρει τα εξιδανικευμένα αλλά παλαιά τοτέμ του παλαιού πολέμου των άστρων. Στην νέα ταινία, ένας από τους παλαιούς βασικούς χαρακτήρες,  ο τελευταίος των Τζεντάι,  Λουκ Σκάιγουοκερ ουσιαστικά έχει απαρνηθεί τη δύναμη, και αρνείται πεισματικά να «μυήσει» την νέα μαθήτρια, αλλά και να βοηθήσει στον αγώνα κατά του Κακού.

Ο δάσκαλος του Yoda, έρχεται και καταστρέφει τον ιερό ναό των τζεντάι, και τα ιερά βιβλία τους, τα  οποία βρίσκονται στο νησί που έχει απομονωθεί ο Λούκ, καθώς όπως χαρακτηριστικά λέει στον Λουκ, « η γνώση δίχως την πράξη είναι άχρηστη, τα βιβλία τα έχεις διαβάσει, αλλά δεν κάνεις τώρα τίποτα από αυτά που έμαθες», για να του υπενθυμίσει στο τέλος πως:  «Διδάσκουμε για να μας ξεπερνούν οι μαθητές μας». Ο Λούκ τελικά μυεί στην δύναμη την Ρία, της μιλάει για την μάχη του καλού με το κακό, την συνύπαρξη και των δύο μέσα σε οποιοδήποτε ζωντανό οργανισμό στο σύμπαν, και την ισορροπία ανάμεσα σε αυτές τις δύο δυνάμεις, στην γέννηση και στον θάνατο, τόσο τον έμβιο όσο και τον πνευματικό.

Η δύναμη εξάλλου την οποία χρησιμοποιούν οι Τζεντάι,  είναι ένα θεϊκής φύσης ενεργειακό πεδίο που δημιουργείται από την ζωή, διατρέχει τα πάντα και είναι υπεύθυνο για την αρμονία και ισορροπία στο Σύμπαν. «Άσε το παρελθόν να πεθάνει. Σκότωσέ το αν χρειαστεί. Μόνο έτσι θα γίνεις αυτό που προορίζεσαι να γίνεις», λέει ο εκπρόσωπος του κακού Κάιλο Ρεν στην εκκολαπτόμενη δύναμη του καλού υποψήφια μαθήτρια των Τζεντάι, Ρέι.

Λίγο πριν το τέλος, ένας ήλιος δύει καθώς ο Λουκ φεύγει από αυτή την διάσταση, και ένας νέος ανατέλλει, καθώς μία νέα Τζεντάι έχει την δύναμη. Στην τελευταία σκηνή, γίνεται ποιητική αναφορά στην κληρονομιά που αφήνουν πίσω με τη θυσία τους οι ήρωες των καταπιεζομένων, η οποία λειτουργεί ως η αναγκαία «σπίθα» που θα ανάψει τη φλόγα μιας… νέας ελπίδας.

Δείτε την νέα αυτή ταινία, με προσοχή.

(*) Διαβάστε σχετικά :
http://xletsos-basilhs.blogspot.gr/2015/12/star-wars.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: